Am măseaua umflată… Este de la aerul condiționat sau este o infecție dentară?

Dr. Magdalena Obădan

Ce este un abces dentar? Simptome, cauze, tratament

Ce este un abces dentar?

Adeseori pacienții noștri confundă efectul aerului condiționat cu efectul unei infecții dentare. De aceea m-am hotărât să scriu câteva rânduri despre abcesul dentar. Un abces dentar este o infecție în cadrul unui dinte care s-a extins la vârful sau în jurul rădăcinii. Această infecție provine de la camera interioară a dintelui, care se numește "camera pulpară." Aceasta conține vasele de sânge și nervii, denumite colectiv "pulpă". Anterior formării unui abces, dintele a pierdut în mod esențial capacitatea sa de a lupta cu infecția și bacteriile sunt acum capabile să invadeze camera pulpei multiplicându-se și astfel infecția se extinde de obicei de la camera pulpei și iese prin partea de jos a rădăcinii, în os. Abcesul este o acumulare de puroi care este format din celule moarte albe, resturi de țesut, și bacterii.

Un abces dentar diferă de un abces al gingiei tocmai din sursa infecției inițiale. Abcesul dentar poate fi „abces periodontal” când pornește din structura de suport a osului dintelui sau „abces periapical” când provine din pulpa dintelui și iese în afară prin vârful rădăcinii dintelui. Un abces al gingiei sau „abces parodontal" pornește dintr-un „buzunar” aflat în afara dintelui lângă rădăcină. Tratamentul va depinde de locul din care provine infecția.

Care sunt semnele și simptomele unei abces dentar?

Senzația de disconfort în timpul vorbirii, al masticației și palpării precum și durerile pulsatile ale unui dinte sunt primele semne ale unui abces dentar. Apoi cât timp infecția evoluează și abcesul se formează, pacientul simte o durere mărită,  gingia devine roșie și tumefiată iar dintele devine închis la culoare comparativ cu dinții din jur. Produsele secundare ale pulpei necrotice se infiltrează  în structura poroasa a dintelui ceea ce cauzează aceste modificări de culoare.

În anumite cazuri poate apărea “fistula dentară”, o deschidere pe gingie prin care infecția de la nivelul osului este drenată către exterior. Acesta este un semn evident de infecție.

Toate acestea pot fi acompaniate de febră și însoțite de frisoane, gust neplăcut, respirație urât mirositoare, dureri de cap, etc. În cazurile în care inflamația este severă se poate ajunge la deformare facială, dizolvarea osului maxilarului și deteriorarea sau chiar moartea nervului. După pierderea nervului durerea se poate ameliora dar asta nu înseamnă că a început procesul de vindecare. Ameliorarea durerii poate fi considerată ca un semn al debutului procesului de distrugere a osului maxilar, lucru care împiedică menținerea fixă a dintelui în alveola dentară, rezultatul fiind pierderea dintelui.

Daca nu este tratată la timp, infecția se poate generaliza punând în pericol viața pacientului.

Care sunt cauzele unui abces dentar?

Una dintre cele mai frecvente cauze pentru apariția unui abces dentar este caria dentară. Atunci când o carie dentară devine profundă, ajunge la camera pulpei și distrugând astfel etanșeitatea acesteia, declanșează un proces inflamator în cadrul dintelui. Inflamația pulpei (pulpita) este, de obicei ceea ce se resimte ca o durere de dinți.

Pulpita este o stare medicală care se referă la inflamația pulpei dentare.

Pulpita reversibilă este o condiție în care pulpa este inflamată și răspunde activ la un iritant care odată înlăturat (prin tratarea cariei, de exemplu și sigilarea camerei prin intermediul unei plombe) inflamația pulpei va dispărea. Situația reversibilității este destul de rară, de obicei pacientul amânând momentul prezentării la medic. Din această cauză situația evoluează complicându-se prin trecerea la următorul stadiu:  pulpita ireversibilă.

Pulpita ireversibilă este o condiție în care pulpa este complet distrusă. Odată cu pătrunderea bacteriilor și trecerea timpului, vindecarea va fi imposibilă și va determina în final necroza sau moartea țesutului care va duce la formarea unui abces, infecția putându-se răspândi de la dinte la gingie și osul alveolar.

Alte cauze care pot duce la necrozarea unui dinte și apariția unui abces sunt traumele cauzate de o lovitură, masticație sau încleștarea puternică a dinților sau chiar un tratament dentar.

Există și alte cauze care pot favoriza apariția unui abces. O lovitură la dintele în cauză poate provoca oprirea alimentării cu sânge ceea ce va duce și la oprirea alimentării cu nutrienți. Ca urmare, moartea țesutului este rapidă. Trauma din masticație sau încleștare (numită "traumă ocluzală") produce o moarte mai lentă a țesutului.

Chiar și în această situație un dinte necrotic poate fi salvat dacă se iau măsuri pentru a rezolva infecția aflată la un stadiu incipient.

Orice dinte poate dezvolta un abces, dar molarii  de minte sunt statistic predispuși la a dezvolta  un abces dentar, deoarece aceștia sunt mai greu de întreținut și pot dezvolta carii, care pot trece neobservate. Profilactic aceștia sunt adesea extrași tocmai pentru a reduce acest risc.

Care este tratamentul pentru un abces dentar?

Tratamentul abcesului dentar urmărește trei obiective: eliminarea infecției, păstrarea dintelui și prevenirea complicațiilor.

Pentru adulți, în funcție de gradul de răspândire al infecției, cursul tratamentului implică de obicei antibiotice administrate pe cale orală și drenajul abcesului.

În unele situații, infecția se poate răspândi rapid și necesită o atenție imediată. Din acest motiv este indicată consultarea unui medic dentist în cel mai scurt timp posibil. Dacă acest lucru nu se poate realiza imediat și dacă nu există febră, umflarea feței, sau umflarea maxilarului, nu este necesară prezentarea la camera de urgență ci doar prezentarea la medicul stomatolog atunci când va fi posibil. În schimb, prezentarea la camera de urgență este obligatorie în cazul în care există dificultăți de respirație sau înghițire.

După eliminarea infecției se poate trece la restaurarea dintelui prin realizarea unui tratament de canal. Prin "Tratamentul de canal" se curăță întreg spațiul interior al dintelui (camera pulpară și canalele asociate) și se etanșează spațiul cu un material inert numit gutapercă. Acest tratament protejează dintele de alte infecții invazive.
Situațiile în care pacientul întârzie prezentarea pentru un tratament medical profesional, atrag după sine pierderea dintelui, care va fi extras.

În cazul copiilor, pentru dinții de lapte, tratamentul unui abces dentar depinde de gradul de infecție. Dacă abcesul este în stadiile incipiente ale infecției și dintele nu este mobil în alveolă, infecția este eliminată din cadrul camerei pulpare iar spațiul este apoi plombat. Dacă infecția este avansată și a provocat mobilitatea dintelui, cel mai bun tratament este eliminarea dintelui infectat. Acest lucru este de asemenea important în evitarea unei infecții persistente care ar putea risca și afectarea dintelui adult care urmează să erupă.

În timpul sarcinii, un abces dentar necesită atenție imediată, în scopul de a minimiza răspândirea infecției. Orice risc de infectare în timpul sarcinii este o preocupare deoarece ar putea afecta fătul.

Tratamentul pe care ni-l putem administra singuri acasă este eficient pentru un abces dentar?

Nu există posibilitatea tratării  abcesului dentar acasă, de către pacient. În general, pacientul poate doar să atenueze temporar simptomele.

Se recomandă clătiri cu apă sărată sau bicarbonat de sodiu, comprese reci (cu gheață) la nivelul obrazului și evitarea căldurii, eventual administrarea de medicamente care se pot elibera fără prescripție medicală cum ar fi analgezicele pentru atenuarea durerii și antitermicele pentru a combate reacția febrilă.

Trebuie menționat că tratarea simptomelor nu va stopa extinderea infecției. În plus, evitând tratamentul calificat administrat de un medic se poate ajunge la complicații mai grave.

Poate fi redus riscul de apariție al unui abces dentar?

Igiena orală corespunzătoare reduce riscul de a dezvolta un abces dentar. De asemenea, trebuie evitate traumele dentare. Vizita periodică la dentist atât pentru adulți cât și pentru copii, trebuie să devină o obișnuință.

La Implant Consult construim zâmbete!