Știți când este nevoie să vă prezentați de urgență la medicul dentist?

Când să merg de urgență la medicul dentist?

Pentru o viață sănătoasă este foarte important să nu neglijați semnele și simptomele afecțiunilor cavității bucale

În majoritatea situațiilor, oamenii ajung foarte târziu la medicul dentist, când riscul de a pierde unul sau mai mulți dinți afectați din diverse motive este mare. Acest lucru se întâmplă pentru că pacienții ignoră câteva semne importante. Când ar trebui să facem o programare la medicul nostru dentist, în cel mai scurt timp cu putință?

  • Atunci când apar durerile de dinți sau când se produc traumatisme la nivelul feței, maxilarului sau dinților – este nevoie de un consult pentru a constata și un tratament pentru a repara suprafața distrusă și a evita astfel sensibilitatea dentară și dezvoltarea cariilor care favorizează pătrunderea de bacterii și producerea infecțiilor.

  • Atunci când gingiile sângerează la apăsare sau la periaj - aceste simptome ar putea fi semnul unei gingivite, o afecțiune ce poate degenera în infecții gingivale sau chiar parodontoză. Parodontoza este o afecțiune gravă ce duce la pierderea tuturor dinților. Rezultatele studiilor recente au dezvăluit că boala se manifestă la vârste din ce în ce mai mici. De asemenea, aceleași simptome sunt asociate și cu alte afecțiuni grave, cum ar fi boli sistemice, precum diabetul sau leucemia, osteoporoza, ori bolile cardiovasculare. Dentistul este cel care va evalua situația și va oferi un plan de tratament și o recomandare către un alt medic de altă specialitate, dacă este necesar.

  • Atunci când gingiile sunt roșii, sensibile sau dacă apare un abces (glaucom) – aceste simptome indică faptul că este posibil să suferiți de abces dentar. Acesta poate fi tratat prin curățare doar în cabinetul stomatologic și este urmat de tratament cu antibiotic, dacă este necesar. Granulomul dentar este o acumulare de agenți patogeni (puroi) care se formează în urma unei infecții și care se manifestă clinic prin apariția unei tumefacții, însoțită de durere și posibil febră. Granulomul poate trece succesiv prin faze de remisiune și reactivare și este important să înțelegem că această acumulare de agenți patogeni nu trece de la sine. Agenții patogeni pot disemina oriunde în organism, producând infecții la nivelul altor organe. Din acest motiv, abcesul dentar trebuie tratat de urgență pentru a nu produce complicații.

  • Atunci când dinții se mișcă sau își schimbă poziția unii față de ceilalți – de cele mai multe ori mobilitatea apare la un singur dinte (caninul), sau la un grup de dinți (incisivii). Cu predilecție, de mobilitate, sunt afectați dinții frontali inferiori. Cauzele pot fi multiple și variate. Menționăm aici: periaj incorect cu afectarea gingiei, traumatisme minore, granuloame apicale, ocluzia traumatică. Mobilitatea dentară poate apărea și din cauza retracției gingivale și a resorbției osoase accentuată de extracțiile dinților învecinați. Aceste simptome fac parte dintr-o gamă largă de semne clinice ce însoțesc parodontoza. Este necesară diagnosticarea de urgență și alegerea schemei corecte de tratament.

  • Atunci când o rană la nivelul cavității bucale (gingii, obraji, limbă) nu se vindecă în cel mult două săptămâni - aftele sau alte tipuri de ulcerații pot apărea în interiorul cavității bucale, însă acestea trec în câteva zile. Dacă persistă mai mult, își schimbă forma și mărimea, este necesar un control de urgență in cabinetul stomatologic.

  • Atunci când intervine o sarcină - în timpul sarcinii, gingiile devin mai sensibile, calciul este transferat de organism către făt iar problemele dentare pot apărea mult mai ușor. Controlul stomatologic este esențial în această perioadă și nu este un factor de risc pentru sarcină sau făt.

  • Atunci când apare sensibilitate dentară la cald sau rece - aceasta poate fi un semn de retracție gingivală, deteriorare a smalțului sau fisură care poate fi identificată și tratată corect doar în urma unui consult stomatologic.

  • Atunci când respirația urât mirositoare persistă și apare și un gust neplăcut - stomatologul poate identifica sursa mirosului sau a gustului neplăcut din gură (resturi alimentare, carii sau gingii inflamate). În cazuri mai grave, poate fi vorba despre infecții, afecțiuni metabolice sau chiar cancer oral. Primul pas trebuie făcut prin programarea unui consult stomatologic cât mai curând cu putință.

  • Atunci când apare sindromul de gură uscată - senzația permanentă că aveți gura uscată poate fi o reacție secundară a unor medicamente sau chiar un semn de boală. De asemenea, puteți avea gura uscată de la fumat, menopauză sau chiar deshidratare, însă medicul dentist va aprecia ce este de făcut.

  • Atunci când simțiți durere maxilară, pocnituri la deschiderea și închiderea gurii, inflamații ale maxilarului – prin articulația temporo-mandibulară este realizată uniunea între mandibulă și craniu, ea fiind cea care permite deschiderea și închiderea gurii, precum și mișcările în lateral ale mandibulei. Un procent semnificativ cuprins între 80-85% dintre oameni au probleme cu articulația temporo-mandibulară, probleme care pot sau nu să ducă la simptome neplăcute: dureri ale articulației, blocarea acesteia, dureri de cap, artrită, artroză, mai ales la persoanele care au această predispoziție. Recunoașterea afecțiunii articulației temporo-mandibulare se bazează pe simptomele clinice și examinarea prin RMN a articulației.

  • Pentru controlul periodic - chiar dacă nu aveți semne că ar fi probleme cu dinții sau mucoasa bucală, controlul stomatologic periodic într-un interval cuprins între șase luni și un an este esențial pentru sănătatea orală și a întregului organism.

La Implant Consult construim zâmbete!