Ce trebuie să știm despre implantul dentar realizat integral din zirconiu

Implantul ceramic este realizat dintr-un biomaterial fiabil și de succes

Implantul ceramic este realizat dintr-un biomaterial fiabil și de succes

Implanturile dentare sunt dispozitive medicale utilizate pentru înlocuirea dinților lipsă. Începând cu anii ’60 creșterea folosirii lor în stomatologie a fost exponențială. După decenii de succes clinic și inovație, implantul din titan este „standardul” pentru înlocuirea unui dinte lipsă și ajunge astăzi la rate de succes pe termen lung între 94-97%. Implanturile din zirconia sunt o alternativă la implanturile din titan. Au fost introduse în piața medicală în 1987, dar au câștigat recent o atenție deosebită odată cu creșterea cererii de stomatologie biomimetică și holistică. În urma unor noi cercetări clinice și cu îmbunătățiri rapide în producție și proiectare, implanturile dentare din zirconia, sunt comercializate masiv ca alternativă „metal free” la implanturile metalice confecționate din titan.

Zirconia este un material ceramic de culoare albă și este cunoscută sub numele de dioxid de zirconiu. Este o ceramică formată din elementele Zirconiu și Oxigen (1 atom de zirconiu și 2 atomi de oxigen). Zirconiul are un număr atomic de 40, ceea ce îl face un metal de tranziție. Prin urmare, implanturile de zirconiu conțin atomi metalici de zirconiu, dar NU sunt considerați un metal datorită structurii sale de oxid metalic (ZrO2). Adăugarea oxidului modifică structura compoziției și comportamentul făcând din acesta un biomaterial fiabil și de succes pentru implanturile dentare.

Studiile clinice scot în evidență că zirconia este superior titanului în ceea ce privește țesuturile moi, biocompatibilitatea și estetica. În plus, implanturile de titan și zirconia au un contact os-implant, foarte asemănător și de asemenea osteointegrarea are rezultate similare. Aceasta este o considerație foarte importantă pentru succesul implantului și determină stabilitatea implantului pe termen lung. Putem enumera și alte câteva dintre atuurile acestui material:

  • Estetica. Datorită culorii lor asemănătoare dinților, implanturile de zirconiu vor păstra culoarea naturală a gingiilor. Acesta este un criteriu foarte important atunci când medicul decide ce tip de implant să folosească în zona estetică, unde implanturile din titan prezintă un risc de decolorare a țesuturilor și dau un aspect cenușiu al gingiei. În plus, nici o umbră întunecată nu va afecta frumusețea restaurărilor cu zirconia, nici măcar atunci când pacientul zâmbește în lumina puternică a reflectoarelor deoarece atât coroana cât și abutmentul sun translucide, întocmai ca și dintele natural.

  • Lipsa reacțiilor alergice pentru acest material biocompatibil. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă pacienților cu sensibilitate la metal, tratamentul cu implanturi din zirconia. Deși extrem de rare, au fost descrise alergii la titan sau alte metale la tratamente cu implanturi dentare. Majoritatea implanturilor au în compoziție 89-99% titan, dar cantități diferite de alte metale sunt și ele prezente. Compoziția exactă a aliajelor de titan variază în funcție de tipul de implant și de producător.

  • Lipsa de aderență a plăcii. Acumularea mai mică a plăcii în jurul implanturilor relevată de studii indică un risc mai mic de infecții în jurul implanturilor de zirconiu.

  • Rezistență excelentă la coroziune. Zirconia este un material ideal pentru realizarea implanturilor dentare deoarece are rezistență absolută la coroziune.

  • Conductibilitate electrică și termică slabă. Acest lucru este deosebit de important din perspectiva efectelor galvanice întâlnite la implanturile dentare și protezele metalice.

Pentru a afla dacă și în situația medicală a dumneavoastră puteți beneficia de avantajele tratamentului cu implanturi dentare, programați-vă un consult în clinica noastră.

La Implant Consult construim zâmbete!